//////

BARANINA DUSZONA Z ZIEMNIAKAMI

pobrane (2)

400 g baraniny bez kości, 4—5 dość duiych ziemniaków, 3—4 łyiki oleju, 1    łyiki pasty pomidorowej, łyika mąki, średnia cebula, sól, pieprz, koperek.Mięso umyć, pokrajać w kostkę o boku 2 cm, posolić, przyprawić pieprzem. Cebulę oczyścić, pokrajać w grubą kostkę. Ha patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso, a gdy się lekko przyrumieni, dodać cebulę, wymieszać i dalej, smażyć na wolnym ogniu. Po 10 min. dodać pastę pomidorową i mąkę, dobrze wymieszać, dodać szklankę gorącej wody, obrane i po­krajane w małą kostkę ziemniaki. Patelnię przykryć, zmniejszyć nieco ogień i dusić wszystko, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Potrawa ta bywa też przyrządzana bez mąki.

Leave a Reply

error: Content is protected !!