//////

PIEROGI MIĘSNE W BULIONIE

022

500 g baraniny z kością, kawałek tłuszczu -i kurdiuka (ewentualnie kawałek surowego boczku), średnia cebula, 1,5 szklanki mąki, pół szklanki zsiadłego mleka, szczypta ostrej mielonej papryki, koperek, sól.Mięso umyć, oddzielić od kości i bardzo drobno posiekać razem z cebulą; przyprawić papryką i solą, dokładnie wymieszać. Ha stolnicy zagnieść ciasto z mąki, soli i takiej ilości wody, aby łatwo dało się wałkować w placki grubości 1 cm, z których następnie wyciąć kwadraty lub koła (10 cm). Ha środek każdego placuszka kłaść farsz i kawałek tłuszczu z kurdiuka lub boczku.’Sklejać palcami brzegi placuszków, formując piero­gi. Gotować w specjalnym naczyniu na parze. Do .oddzielnego garnka włożyć kości, zalać zimną wodą (0,75 I), posolić i gotować. Ugotowane lia parze pierogi zalać wywarem z kości zaprawionym zsiadłym mlekiem. Po wierzchu posypać umytym i posiekanym koperkiem.

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!