//////

PŁOW Z BARANINĄ I RODZYNKAMI

AKK_2013lato_70_01

250 g baraniny bez kości, szklanka ryżu, 3 marchewki, średnia cebula, 3—4 łyżki masła, 100 g rodzynków, sól, pieprz.Mięso umyć i pokrajać na porcje, zalać zimną wodą (2 szklanki), posolić i gotować. Cebulę oczyścić i pokrajać w cienkie paski, marchew obrać, umyć i pokrajać również w,cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, smażyć cebulę i marchew. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z bulionu. Ryż kilkakrotnie wypłukać i gotować na małym ogniu w bulionie wraz z przesmażoną cebulą i marchewką oraz umytymi rodzynkami; lekko posolić. Gdy ryż będzie miękki, dodać resztę masła i wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem ułożyć na półmisku w poprzek pas ryżu i obok mięso pokrajane w cienkie plasterki i znowu pas ryżu, a potem’ mięso itd..Do przybrania potrawy można też użyć świeżych pomidorów pokrajanych w plasterki. Można też ugotować płow bez mięsa, używając tylko ryżu, cebuli, marchwi, masła i rodzynków.

Leave a Reply

error: Content is protected !!