//////

PŁOW Z BARANINĄ I WARZYWAMI

pobrane

250 g baraniny bez kości, 2 marchewki, średnia cebula, 1,5 szklanki ryiu, szczypła mielonego anyiku, pieprz, sól; olej do smalenia.Ryi dwukrotnie wypłukać, zalać zimną wodą (2 szklanki), lekko posolić i odstawić na ok. 2 godz. Mięso umyć, pokrajać na wąskie paseczki ok. .5 mm. Ha patelni rozgrzać 3 łyiki oleju i smażyć mięso przewracając, aby się równo zrumieniło. Marchew obrać, cebulę oczyścić i bardzo drobno pokrajać, dodać do smażącego się mięsa, posolić. Wodę, w której moczył się ryż, zlać, a do ryżu dodać smażone mięso wraz z warzywami, zalać ponownie zimną wodą (ok. 1,5 szklanki), dodać pieprz i anyżek; gotować na małym ogniu pod przykryciem.. W razie potrzeby podlać jeszcze kilkoma łyżkami gorącej wody, aby się ryż nie przypalił, a gdy będzie miękki, zdjąć z ognia i podać na gorąco.

Leave a Reply

error: Content is protected !!