//////

ZUPA NA BOCZKU -KUCHNIA UZBECKA

100 g wędzonego boczku, 150 g baraniny bez kości, szklanka mąki, 2 łyiki masła, średnia cebula, szczypła osłre) papryki, sól.Mięso umyć, włożyć do garnka razem z łyżką masła i boczkiem, posolić, zalać zimną wodą (2 I) i gotować, aż będzie miękkie. Wówczas wyjąć, pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokrajać w cieniutkie plasterki. Na stolnicy zagnieść ciasto z mąki, szczypty soli i takiej ilości wody, aby dało się wałkować na cienkie placki. Placki pokrajać na kluski (tzw. krajankę) i ugotować w bulionie. Cebulę oczyścić/drobno pokrajać i podsmażyć na złoty kolor na roz­grzane] na patelni reszcie masła; dodać do bulionu. Na talerzach ułożyć baraninę i po­krajani w plastry boczek, zalać bulionem z kluskami i przyprawić papryką. Podawać na gorąco.

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!