//////

ZUPA POMIDOROWA

250 g baraniny z kością, 2 łyiki masła lub margaryny, .ćwierć szklanki ryiu,2    ziemniaki, 2 marchewki, niewielki kawałek rzepy, średnia cebula, 5 pomidorów lub 2 łyiki pasły pomidorowe], pół szklanki zsiadłego mleka, nać pietruszki, sól, pieprz.Baraninę umyć, mięso oddzielić od kości i pokrajać w kostkę o boku ok.2    cm. Cebulę oczyścić i pokrajać w cienkie paseczki, marchew, ziemniaki,rzepę obrać i pokrajać w drobną kostkę, pomidory umyć i pokrajać w ćwiartki. Ną patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć mięso na rumiano, a w cza­sie smażenia posolić, dodać pieprz, marchew i rzepę; dokładnie wymie­szać. Gdy mięso i warzywa zaczną mięknąć, dodać cebulę, pomidory lub pastę i wymieszać. W garnku wygotować kości, wyjąć je, a do’wywaru dodać zawartość patelni oraz wypłukany kilkakrotnie ryż i ziemniaki; gotować, aż wszystko będzie miękkie. Przed podaniem zaprawić zupę zsiadłym mlekiem i posypać posiekaną nacią pietruszki.

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!