//////

ZUPA Z PIEROŻKAMI

500 g wołowiny z kością, 2 cebule, pół łyieczki mielonego czarnego pieprzu, 1    szklanki mąki, pół szklanki zsiadłego mleka, szczypła ostre] papryki, nać pietruszki, sól   .Mięso umyć, oddzielić od kości. Kości włożyć do garnka, zalać zimną wodą (1»5 posolić do smaku i gotować na średnim ogniu. Mięso po­krajać na kawałki, zemleć w maszynce razem z cebulą, dodać 3—4 łyżki  wody,’pieprz i szczyptę soli; dokładnie wymieszać. Na stolnicy zagnieść    ciasto z mąki i takiej ilości wody, aby łatwo dało się wałkować na cienkie placki, z których wykrawać kwadraty o boku 4—5 cm. Na każdy kwadracik kłaść trochę farszu, składać w trójkąt i brzegi zlepiać palcami. Z bulionu wyjąć kości i ugotować w nim pierożki. Przed podaniem zaprawić zupę zsiadłym mlekiem, dodać paprykę i posypać posiekaną nacią pietruszki.

Leave a Reply

error: Content is protected !!