//////

ZUPA Z PULPETAMI

DSC_2862

250 g chudej wołowiny bez kości, 4 łyżki masła lub margaryny, 3’ziemniaki, średnia marchew, jajko,- średnia cebula, ćwierć szklanki zsiadłego mleka, pół łyieczki pieprzu, sól,.nać pietruszki.Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i bardzo drobno pokrajać, cebulę oczyścić i pokrajać w kostkę. Do garnka wlać ok. 1,5 I wody, zagotować, posolić, dodać ziemniaki i gotować, aż zaczną mięknąć., Wówczas roz­grzać na patelni 2 łyżki tłuszczu i przesmażyć marchewkę i cebulę, po czym przełożyć je do zupy. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Mięso umyć, pokrajać na kawałki, zemleć w maszynce, dodać sól, pieprz i jajko; wyrobić ręką, po czym uformować pulpety o średnicy 2—3 źm i usmażyć na reszcie masła. Przed podaniem rozłożyć pulpety na talerze, wlać zupę, zaprawić na każdym talerzu zsiadłym mlekiem i posypać posiekaną nacią pietruszki.

Leave a Reply

error: Content is protected !!