//////

ZUPA Z ZIEMNIAKAMI I POMIDORAMI

zupa_gulaszowa_z_papryka_i_pomidorami_4_-_kopia

250 g baraniny bez kości, 4 duże ziemniaki, 2 cebule, 5 pomidorów lub 2 łyiki party pomidorowej, łyika masła lub margaryny, pół łyieczki ostrej mielonej papryki, nać pietruszki, sól.Mięso umyć, pokrajać na niewielkie kawałki, włożyć do garnka, zalać .zimną wodą (1,5 I), szybko zagotować, po czym płomień zmniejszyć i go­tować na wolnym ogniu. Cebulę oczyścić i pokrajać wzdłuż na grube paski, ziemniaki obrać i pokrajać w kostkę, pomidory umyć i pokrajać na ćwiartki. Po ok. 20 min. gotowania się bulionu dodać cebulę, ziemniaki i pomidory; gotować, aż wszystko będzie miękkie. Drugą cebulę oczyścić,   posiekać, dodać pieprz i odrobinę soli, wymieszać i włożyć na talerze, wlać gotową zupę i posypać posiekaną nacią pietruszki.

Leave a Reply

error: Content is protected !!